Dieta wegetariańska dla utraty wagi – lista żywności i plan posiłków

Dieta wegetariańska dla utraty wagi – lista żywności i plan posiłków

Aby schudnąć i cieszyć się ulubionymi potrawami, spróbuj jeść dietę wegetariańską. Pokarmy, które można znaleźć w diecie wegetariańskiej obejmują Rośliny strączkowe, fasola, strączki, ryż brązowy i pomarańcze. Oto kilka przepisów, które pomogą Ci zacząć na tym planie diety odchudzającej.

Leguminy

Istnieje kilka korzyści z włączenia roślin strączkowych do diety wegetariańskiej. Po pierwsze, zawierają one wysoki poziom błonnika pokarmowego. Po drugie, są bogate w białko. Po trzecie, rośliny strączkowe poprawiają twój ogólny stan zdrowia. Co więcej, wiele badań łączy rośliny strączkowe z długowiecznością. Jedno z badań, które obejmowało 785 starszych osób z pięciu krajów, wykazało, że im większa ilość roślin strączkowych, tym niższy wskaźnik śmierci. W rzeczywistości, 20-gramowy wzrost spożycia roślin strączkowych obniżył śmiertelność o 7-8%.

Leguminy są doskonałym źródłem błonnika i zawierają zero cholesterolu. Zawierają również złożone węglowodany i przeciwutleniacze, które energetyzują organizm. Pomagają również w redukcji tkanki tłuszczowej i sprzyjają utracie wagi. Rośliny strączkowe są zdrowym dodatkiem do diety wegetariańskiej dla utraty wagi. Możesz również spróbować dodać więcej owoców, warzyw i roślin strączkowych do swoich posiłków.

Beans

Wycięcie mięsa z diety ma wiele korzyści dla zdrowia. Jednak na początku możesz mieć problem z przystosowaniem się do diety wegetariańskiej. Dzieje się tak dlatego, że nie wszystkie produkty wegetariańskie są sobie równe. Przetworzona żywność nie sprawia, że czujesz się zadowolony i należy unikać jej w dużych ilościach. Zamiast tego, dodaj więcej pełnych pokarmów do swojej diety.

WLR posiada bazę przepisów i pomysłów na posiłki. Możesz je wykorzystać, aby dodać do swojego planera lub stworzyć własne. Program posiada również licznik kalorii.

Pulsy

Jednym z najlepszych sposobów na utratę wagi jest włączenie do codziennej diety roślin strączkowych. Są one bogate w składniki odżywcze i błonnik. Co więcej, pomagają schudnąć poprzez ograniczenie zachcianek na słodkie pokarmy. Dodatkowo, nasiona roślin strączkowych są niskokaloryczne. Jedzenie ich regularnie jest świetnym sposobem na utratę wagi i utrzymanie jej w ryzach.

Pulsy są dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, folianów i potasu. Mają też niską zawartość tłuszczu i nie zawierają cholesterolu. To sprawia, że są doskonałym zamiennikiem białka i skrobi zarówno dla wegetarian, jak i wegan.

Ryż brązowy

Jeśli rozważasz dietę wegetariańską dla utraty wagi, możesz chcieć wypróbować plan diety z brązowym ryżem. Brązowy ryż to całe ziarno, które zawiera więcej błonnika i witamin z grupy B niż biały ryż, więc jest zdrowszy dla Twojego organizmu. Ma również mniej tłuszczów nasyconych, co może zmniejszyć ryzyko chorób metabolicznych. Jednak ten plan diety wegetariańskiej może być trudny dla niektórych osób, ponieważ ryż ma bardzo niską zawartość białka, co może powodować problemy z utratą mięśni i niedoborami żywieniowymi.

Brązowy ryż jest dobrym źródłem błonnika, więc pomoże w trawieniu. Oprócz brązowego ryżu, możesz również włączyć niektóre źródła białka, takie jak kurczak lub ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Pomidory są kolejnym dobrym źródłem błonnika. Pamiętaj, aby ograniczyć spożycie ziemniaków, słodkich ziemniaków i bananów. Jeśli chcesz oddać się przekąsce, możesz zjeść zupę GM Diet, która również ma wysoką zawartość błonnika.

Fortyfikowane płatki śniadaniowe

Wycinanie mięsa ze swojej diety może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Ale musisz być ostrożny przy wyborze żywności wegetariańskiej. Nie wszystkie są stworzone równe i musisz unikać przetworzonej żywności, która nie jest sycąca. Łatwiej jest dodać całe pokarmy, jak owoce i warzywa, do swojej diety zamiast wycinać całe grupy żywności.

Przy wyborze posiłków wegetariańskich, będziesz chciał skupić się na żywności bogatej w witaminy i minerały. Na przykład, będziesz chciał włączyć wzbogacone zboża, ciemne liściaste zielone warzywa, suszone owoce i witaminę C. Jednak pamiętaj, że żelazo ze źródeł roślinnych nie jest łatwo wchłaniane. Z tego powodu wegetarianie powinni uwzględnić co najmniej podwójne zalecane dzienne spożycie żelaza.

Jajka

Chociaż może się to wydawać nieprawdopodobnym połączeniem, jedzenie jajek może pomóc Ci w spożyciu większej ilości warzyw i zdobyciu większej ilości zawartych w nich witamin i minerałów. Jajka są również dobrym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia. Jajka, które spożywasz dziennie, mogą nawet pomóc ci osiągnąć dzienne cele związane z białkiem i błonnikiem. Należy jednak pamiętać, że ta dieta nie jest dla wszystkich, zwłaszcza tych, którzy są na wysokim ryzyku chorób serca. Z tego powodu należy zasięgnąć porady lekarza przed rozpoczęciem diety jajecznej.

Jajka i produkty mleczne są zarówno doskonałym źródłem wapnia i potasu. Są również bogate w witaminę D i zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Jaja są również dobrym źródłem białka, z około 6 gramami na porcję. Inne wegańskie i wegetariańskie źródła białka obejmują orzechy i nasiona, które również zawierają dużo błonnika i tłuszczów nienasyconych. Orzechy i masła orzechowe również zapewniają świetne odżywianie.

Ryby

Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz zastanawiać się, czy ryby powinny być uwzględnione w Twoim planie posiłków. Podczas gdy większość wegetarian nie je ryb, nie są one całkowicie wykluczone. Jedzenie ryb może być dobre dla twojego zdrowia, a ty otrzymasz dobrą dostawę białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Możesz nie chcieć jeść ryb codziennie, ale możesz znaleźć mnóstwo sposobów na włączenie ich do swojej diety.

Jedną z dobrych opcji jest brązowy ryż. Ten rodzaj ryżu jest zbierany z tej samej rośliny co ryż biały, ale zachowuje włóknistą łuskę, otręby i kiełki. Ma orzechowy smak i jest bogaty w błonnik pokarmowy oraz stanowi dobre źródło witamin i minerałów. Pomaga również dłużej czuć się sytym, co jest główną korzyścią dla wegetarian dążących do utraty wagi. Ryż brązowy można połączyć z fasolą, aby uzyskać pełnowartościowe białko.